Gå til sidens indhold

Den gode vej tilbage fra ferie

Forhåbentlig er du helt nede i gear, når du skal tilbage på arbejde efter velfortjent ferie. Det betyder også, at du skal passe ekstra godt på dig selv og ikke forvente, at du kan have sømmet i bund fra dag ét. Tag fire gode råd med på vejen.

C6A6773

Hvis du ikke hører til blandt Duracell-kaninerne, er du ikke alene. Får man slappet godt og grundigt af i sin ferie, er både krop og hjerne gået mindst et gear ned. Og derfor er der god grund til ikke at lægge benhårdt ud på første arbejdsdag.

Har du lagt en god og realistisk slagplan op til ferien, skulle du gerne være forud på points i forhold til at få en god, frisk start på arbejde igen.

Tag det gode med fra ferien

I ferien var der sikkert tid til at få nok søvn, bruge god tid på maden og tage det meste fra oven og ned. Hold fast i fornemmelsen. Lad være med at få skyldfølelse over, at du ikke straks er på toppen af det hele.

Der er ikke noget underligt ved, at der er dukket nye arbejdsopgaver op. Du har jo været væk i flere uger! Giv dig selv lov til at være bagud og forvent ikke af dig selv, at du når det hele første dag.

Spring over, hvor gærdet er lavest

Ja, du læste rigtigt. Undgå lange dage i hvert fald den første uge. Så brænder du alt for hurtigt feriefornemmelsen af. Ingen overarbejde, og begynd gerne med at løse de nemmeste opgaver. Så lader du hovedet komme langsomt op i gear, samtidig med at du udretter noget.

På samme måde kan du prøve at fokusere på rutinearbejde. Det kræver mindre beslutningskraft og eksplosiv energi.

Tre små strukturelle tricks

  • Begynd på arbejde igen midt i ugen i stedet for på en mandag. Så er det hurtigt weekend.
  • Forsøg at undgå møder den første dag (book evt. din egen kalender).
  • Brug tid ved kaffemaskinen - hyggesnak med kollegerne.

Og tre små ord der ikke er forbudt

Det er faktisk okay at sige "nej" – på en pæn måde selvfølgelig. Det er også okay at sige "hjælp" – bed kollegerne eller chefen om hjælp, hvis du har brug for det. Det bedste er at melde ud.

Sidst, men ikke mindst, er det også okay at sige "pyt" – eller at forsøge at lære sig selv at sige det.

Rigtig (ekstra) god arbejdslyst!