Fra gammel til ny ferielov
Fra september 2020 indføres "samtidighedsferie", hvor lønmodtagere kan afholde deres ferie i takt med, at de optjener den.
Før skulle man vente et helt år og herudover vente fire måneder for at kunne afholde sine feriedage.
Fra 1. september 2020 er det slut. Og det betyder blandt andet, at helt nyudklækkede lønmodtagere også kan holde betalt ferie det første år, de er ansat.
Samtidighedsferie
Indtil nu har vi optjent betalt ferie i kalenderåret for derefter at holde ferie med løn fra 1. maj året efter og et år frem. Vi skulle så at sige spare helt op, før vi kunne begynde at bruge feriedage med betalt løn.
De nye regler gør op med det princip.
Fra 1. september 2020 kan du bruge dine feriedage i takt med, at du optjener dem i stedet for at måtte vente.
Ferieåret løber fremover fra 1. september til 31. august. I den samme periode - plus fire måneder frem (til 31. december) - vil du kunne afholde din ferie.
Sådan går ferieregnskabet op
Er du "gammel" på arbejdsmarkedet, har du i 2019 optjent 2,08 feriedage i otte måneder - fra januar og frem til september. Det giver 16,64 feriedage, som du kan bruge i perioden 1. maj til 31. august 2020.
Den ferie du optjente de sidste fire måneder af 2019, og den som du optjener nu og frem til 31. august 2020, bliver til gengæld indefrosset og først udbetalt til dig, når du forlader arbejdsmarkedet.
Denne manøvre er nødvendig, da alle "gamle" på arbejdsmarkedet ellers ville opnå ret til at holde fem ugers optjent ferie og derudover "samtidighedsferie", når den indføres.
Indefrysningen er uden praktisk betydning for dig. Dine indefrosne feriepenge bliver administreret af fonden Lønmodtagernes Feriemidler, indtil du får dem udbetalt.
Hvad med ferietillæget?
Også i den nye ferielov er der et ferietillæg på 1 % (det kan være højere i lokale overenskomster).
Din arbejdsgiver kan udbetale ferietillægget på to forskellige måder. Enten samtidig med du holder ferie, eller i to årlige rater i henholdsvis maj og august.
Hvad med feriefridage?
Feriefridage (den 6. ferieuge) og anden frihed fastsat i overenskomst eller ved individuel aftale, er fortsat ikke reguleret af ferieloven.