De nye lønstatistikker er på gaden
De årlige lønforhandlinger handler både om lønniveauer og lønstigninger. Uanset om du har en årlig lønforhandling, en lønsnak eller arbejdspladsen nøjes med at opfordre den enkelte til at bede om en lønforhøjelse, er det en rigtig god ide at gennemlæse årets lønstatistik og udtrække alt, du kan bruge, for at få mere i løn.
De ansatte i klinisk praksis ligger i år højt på listen over lønstigninger med en gennemsnitlig "reel" lønstigning på 7,9 % Det reelle består i, at der i beregningen kun indgår medlemmer, der både har indsendt data i 2018 og 2019.
De privatansatte i øvrigt har det seneste år fået en stigning på det halve (3,9 %). Men sammenligner man de to grupper, har ansatte i klinisk praksis en gennemsnitlig bruttomånedsløn på 46.155 kr., mens de privatansatte i øvrigt ligger på 64.784 kr. Der er altså både store forskelle i lønniveauer og lønstigninger.
De offentligt ansatte er også godt med. Med en gennemsnitlig månedsløn på 52.384 kr. og en lønstigning på 8,2 % er statsansatte dyrlæger ikke så langt efter de godt lønnede på det private arbejdsmarked. Årets stigninger hænger især sammen med mange relativt nyuddannede, som har fået gennemsnitlige lønstigninger på næsten 13 %.
Det er mange tal at holde styr på. Uanset hvor du er ansat, er der i de tre rapporter spændende læsning, som kan være relevant i din lønforhandling.
Du skal naturligvis finde de bedste tal, men resten kan også godt give blod på tanden. Det kan være en inspiration til at overveje at skifte branche eller arbejdsområde.
Det hører med til historien, at lønstigningerne udregnes for medlemmer, der både har svaret i 2018 og 2019. For de privatansatte i øvrigt rummer det 33 besvarelser og dermed halvt så mange som de ansatte i klinisk praksis (80 svar) og de offentligt ansatte dyrlæger (78 svar).
Det kunne i det hele taget være dejligt med flere svar, og det kan undre, at svarprocenterne ligger så lavt som 36 % for ansatte i klinisk praksis, 32 % for offentligt ansatte og 31 % for privatansatte i øvrigt. Det gør det fx vanskeligt at forhandle med klinikejerne, som jo kender alle løntallene.
Det kan give den enkelte en vis usikkerhed i forhold til, om du nu kan bruge tabellerne til at argumentere for en lønforhøjelse, men samlet set er svarprocenterne gode nok til, at tallene afspejler virkeligheden, og du kan roligt trække oplysninger ud af tabellerne, når du vil argumentere for en højere løn.