Gå til sidens indhold

Derfor skal du gå ekstra hårdt til lønforhandlingen i år

Har din løn stået i stampe i en årrække, og har du efterhånden opgivet at forhandle? ADO opfordrer til, at du gør det i år, for netop nu vil du kunne få særligt meget ud af en lønstigning.

COLOURBOX2337712

For en del af ADOs medlemmer står den årlige lønforhandling for døren med sine mange spilleregler og begrænsninger, der kan gøre det uoverskueligt at kaste sig ind i kampen om de ekstra lønkroner.

Måske har du givet op på forhånd, fordi din arbejdsgiver sigter efter at fordele pengene til fastholdelse. Der bliver måske skelet mere til de unge medarbejdere med stort potentiale, som organisationen gerne vil beholde i mange år, hvilket kan gøre det svært for de mere stabile medarbejdere med en del år bag sig på arbejdsmarkedet at få "en bid af kagen".

Dertil kommer, at den økonomiske ramme ofte er snæver, så der i praksis sjældent er råd til de store lønhop. 

Acceptabel stigning i realløn

Men ind imellem er der ekstra god grund til at kæmpe for selv de mindre lønjusteringer, fordi de alligevel er nok til en acceptabel stigning i realløn. Og netop i år er der er godt nyt på den front inden forårets lønforhandlinger, for sådan et tidspunkt er det nu.

Inflationen er nemlig i bund, så enhver lønstigning er godt for din realløn, da inflationen dermed kun marginalt tager sin del af festen, er der meget tilbage til dig.

Tricket er, at du ikke behøver kræve store stigninger, for du kan komme langt med en lønstigning på bare 2-4 % udover den lille generelle stigning, som er tiltænkt alle, og derigennem øge din chance for at få lidt ekstra i lønposen.

Du har også en anden fordel, hvis du er en af dem med en lønkurve, der efterhånden er blevet så flad, at du næsten har opgivet at bede om forhøjelse: Det er meget almindeligt, at folk langt henne i karriereudviklingen ikke føler samme trang til hvert år at kæmpe for små lønstigninger, og dermed kan du udnytte "the element of surprise", når du pludselig stiller lønkrav.

Forhandlingen kan meget vel ende med, at der i år helt ekstraordinært falder noget af, fordi du er blevet forbigået tidligere og netop i år målrettet går efter det. Det skal du udnytte. Men det kræver, at du er velforberedt og har de relevante løntabeller og -statistikker i baghånden for at kunne sætte ind med den gode argumentation.

Få ammunition til din forhandling

Brug tallene og sammenlign med din lønudvikling de senere år. Brug det som argument, at du skal have en lønstigning, fordi du er en god og stabil arbejdskraft, der har stået i stampe og er kommet længere bagefter dine kolleger og markedsprisen. På den måde er der mulighed for at indhente noget af det tabte på den flade kurve over lønudviklingen.

Du kan naturligvis bede om det mere end 2-4 % alt efter, hvor du ligger i tabellerne – det kan være mere end det dobbelte, måske op til 10 %.

Husk, at du også altid kan kontakte ADO for at få gode råd til, hvordan du skal gribe din lønforhandling an. Held og lykke!

5 råd inden lønforhandlingen

  1. Løn er ikke bare løn. Det er også alt det, der ligger udenom, som kan bringes i spil og blive en del af "pakken".
  2. Husk at have tjek på din løn, og hvad den består af. ADO kan hjælpe dig med at tjekke din lønseddel og se om fx pension, ferie og tillæg ser rigtigt ud.
  3. Tjek lønstatistikken for privatansatte og løntabellerne for offentligt ansatte, og bliv klar på din markedsværdi.
  4. Få et statistisk pejlemærke af din løn med ADOs lønberegner for privatansatte.
  5. Find inspiration i ADOs lønpolitik.

Kontakt

Flemming Bo Petersen
Forhandlingskonsulent

flemming.jpg