Jobcentre lukket – det betyder lukningen for dig som ledig
Landets jobcentre er lukket ned som et led i regeringens tiltag for at stoppe spredningen af coronasmitte. Læs her, hvordan du skal forholde dig, hvis du er ledig.
Blandt regeringens tiltag for at stoppe spredningen af coronavirus er lukning af de danske jobcentre, hvor medarbejderne er blevet sendt hjem.
Jobcentrene kører nu i stedet med et nødberedskab, men får ikke konsekvenser for udbetaling af lediges ydelser: Borgere i Danmark kan fortsat søge om og modtage offentlige ydelser.
Lukningen af jobcentrene betyder imidlertid, at beskæftigelsesindsatsen bliver suspenderet foreløbigt i en periode. Alle planlagte samtaler aflyses, aktiveringstilbud sættes i bero, og der bliver ikke igangsat nye tilbud.
Det betyder også, at borgerne i perioden ikke skal leve op til kravet om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, uden at det vil få betydning for udbetaling af ydelser.
- Danmark er i en ekstraordinær situation. Vi skal stå sammen og passe på hinanden. Regeringen har taget ekstraordinære midler i brug, og det får også konsekvenser for landets jobcentre, som lukker ned. Men det må ikke gå ud over folks ydelser, og derfor kører jobcentrene videre med et nødberedskab. Ingen skal være bekymrede for, at de ikke får udbetalt dagpenge eller kontanthjælp den kommende tid, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.
Nødberedskabet i jobcentrene sikrer også, at udsatte borgere kan få hjælp og kontakt, hvis de får brug for det, eller hvis kommunen vurderer, at en borger har brug for akut hjælp.
Det betyder den midlertidige lukning af jobcentrene
- Alle igangværende aktiveringstilbud stopper midlertidigt – der bliver heller ikke igangsat nye tilbud.
- Samtaler i jobcentre aflyses.
- Lediges forpligtigelse til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet suspenderes midlertidigt.
- Jobcentre og a-kassers mulighed for at give sanktioner suspenderes midlertidigt.
- Ledige kan fortsat modtage deres ydelse.
- Borgere, der bliver ledige, kan tilmelde sige som nyledige via jobnet, telefonisk eller ved fysisk brev i jobcentret, så de fortsat er sikret et forsørgelsesgrundlag.
- Borgere kan henvende sig til jobcentret og kan også afgive klager, men de normale frister, fx klagefrister, suspenderes.
- Jobcenteret kan tage imod og behandle anmeldelser af arbejdsfordeling.