Ph.d.- hvordan bruger du dine kompetencer i erhvervslivet
Når du har en Ph.d., så har du typisk brugt tre år på at forske inden for et bestemt område. Du har fulgt ph.d.-kurser, skrevet artikler, undervist og deltaget i konferencer. Men hvordan omsættes det til et CV og en job-ansøgning, når du skal ud og søge job?
Hvad adskiller dig med en ph.d. fra andre jobansøgere?
En ph.d. er en ”specialist”-uddannelse, og din tid som ph.d.-studerende tæller som erhvervserfaring. Du bliver ekspert inden for et bestemt emne, men uddannelsen er også en grundlæggende forskeruddannelse, hvor du tilegner dig følgende fem kompetencer med tilhørende værktøjer.
Når du har gennemført en ph.d. uddannelse har du:
- Gennemført et selvstændigt forskningsarbejde under vejledning
- Det vil sige, du har en stærk analytisk tilgang og kan arbejde systematisk og målrettet
- Gennemført ph.d.-kurser
- Du er vedholdende og engageret
- Deltaget i aktive forskningsmiljøer, herunder ophold på andre forskningsinstitutioner
- Du er omstillingsparat og kan fordybe dig
- Opnået erfaring med undervisningsvirksomhed eller anden form for videnformidling
- Du kan formidle komplekst fagligt indhold, så andre kan forstå det
- Udarbejdelse af en ph.d.-afhandling
- Du afslutter, hvad du sætter dig for.
Kompetencerne i formidling af kompleks viden er en af de væsentligste kompetencer at sætte fokus på, når du søger job efter Ph.d.’en.
”Vær ikke bange for at søge jobs, hvor der ikke er krav om at være Ph.d.”
Sæt fokus på dine styrker
Du skal fokusere på at oversætte dine kompetencer fra en snæver til en bred analytisk kompetence – det er både faglighed og fokus på virksomhedens behov (forretningsforståelse). Tænk over, hvordan dine kompetencer kan bidrage til helheden i virksomheden.
Hvad får en virksomhed, der ansætter en PhD? En person:
- Med en stærk analytisk tilgang
- Der, præsterer systematisk tænkning på et højt niveau
- Der tilegner sig ny viden i et meget højt tempo.
Husk, hvem du kommunikerer med
Pas på med at blive for snæver i din jobansøgning. Vær opmærksom på at åbne op. En ph.d. er ikke en begrænsning til ét emne. Selvom jobopslaget ikke præcis efterspørger faglig viden indenfor dit specifikke felt, er det ikke ensbetydende med, at arbejdsgiver ikke også gerne vil have dem. Husk, at Ph.d.’en i sig selv har givet dig en række grundlæggende kompetencer. Fremhæv dem.
Hvis du søger job i en privat virksomhed, er det vigtigt at udvise forretningsforståelse. Prøv at omsætte dine kompetencer til virksomhedens behov, og hvordan du kan bidrage til helheden i virksomheden.
Sæt dig ind i, hvad de egentlig søger i jobopslaget. Er der noget, du ikke forstår, så ring og spørg. Og skriv gerne i ansøgningen, at du har været i kontakt med virksomheden.
Hold igen med artikelhenvisningerne
Vær opmærksom på, hvem du kommunikerer til i jobansøgningen og CV’et. Hold igen med referencer for dine publikationer, hvis de ikke er direkte relevante for stillingen. Henvis hellere til et link, hvor din publikationsliste kan findes, hvis arbejdsgiver ønsker at læse dem.
En god tommelfingeregel er -
Søger du job i:
- den akademiske verden, så er der fokus på dine publikationer og din specialviden
- en privat virksomhed, så er der fokus på, hvordan dine kompetencer kan bruges af virksomheden? Beskriv, hvordan du kan være med til at udvikle og vækste virksomheden.
Dit CV skal afspejle dine kompetencer – dem alle
Dit CV skal præsentere, hvad du kan – alt, hvad du kan. De elementære ting som it-kompetencer, præsentationsteknik, posterkompositioner og lign. må ikke tages for givet.
Hold din LinkedIn profil opdateret.
Gennemgå dit CV. Der må ikke være huller, men du kan godt tone op og ned for særlige områder. Er der perioder, hvor du har været væk fra arbejdsmarkedet af den ene eller anden grund, så forklar dem, der er nemlig meget stor sandsynlighed for, at du vil blive spurgt ind til det under jobsamtalen. Så du kan lige så godt have tænkt over, hvordan du vil formulere det.
Husk at få navn og mail på alle siderne, så arbejdsgiver ikke ved en fejl kommer til at bytte rundt på to CV’er.
Til jobsamtalen
De første 10 minutter er de afgørende. Så vær dig selv – på en god dag! Underkend ikke effekten af en pæn professionel fremtoning. First impressions last.
”Kun 7 % af de ord, du siger ,og 38 % af dit toneleje er med til at forankre andres mening om dig – resten er dit kropssprog!”
Hvis du ikke får jobbet – så ring og hør hvorfor og eventuelt, hvilken profil der fik det? Det kan skærpe dig til næste jobsamtale.
Uopfordrede ansøgninger
Uopfordrede ansøgninger kan give resultater, men vær opmærksom på, at virksomhederne ikke kan gemme dem grundet databeskyttelsesreglerne.