Gå til sidens indhold

Forbered dig grundigt, når du skal købe hvalp

Som hvalpekøber er der mange faldgruber, du skal være opmærksom på, når du søger efter den rette hundeven. Det er derfor vigtigt, at du giver dig tid til at gøre et grundigt forarbejde, inden du beslutter dig endeligt. Her kan du læse Den Danske Dyrlægeforenings råd til, hvad du skal tage med i overvejelserne.

COLOURBOX12230187

Undersøgelser har vist, at hvalpekøbere i gennemsnit bruger cirka 20 minutter på at researche online, inden de beslutter sig for at købe  en hund. Men det kræver et langt grundigere forarbejde, hvis du vil undgå ubehagelige overraskelser den dag, du står og skal hente din hundehvalp.

Vigtigt at vide, når du skal anskaffe hund

Et godt sted at begynde din søgning er på hjemmesiden Tjek hvalpen, hvor du som hvalpekøber kan finde mange gode råd forud for anskaffelsen af en hund. Der er nemlig mange ting, du skal overveje, inden du kaster dig ud i at tage ansvar for en hund.

Det allervigtigste er at finde en hund, der passer til de behov, du har. Bor du alene, har du måske mere tid til en hund, der kræver meget motion og stimuli flere gange om dagen, end hvis du er en del af en travl børnefamilie.

En stor hund kræver også mere plads, og nogle hunde kræver meget pleje af pelsen. Du kan bruge siden Klar til kæledyr som hjælp til at afdække dine ønsker og forventninger til en hund.

At holde hund bringer også faste omkostninger med sig. Typisk siger man, at en hund koster mindst 10.000 kroner om året, og er uheldet ude, og hunden eller katten bliver syg eller kommer til skade, kan regningen hurtigt løbe op. Derfor skal du også have styr på sygeforsikringen.

Spørg dyrlægen først

Dyrlægen er den bedste rådgiver, du kan spørge til råds, hvis du overvejer at anskaffe et kæledyr.

Dyrlægens faglige viden og erfaring, kombineret med daglige møder med dyreejere og deres dyr, giver et godt udgangspunkt for en saglig rådgivning, når du overvejer at anskaffe dig en hund eller et andet kæledyr. 

Dyrlæger lægger en stor indsats i det forebyggende arbejde, og de ser desværre alt for ofte dyr med sygdomme og tilstande, som kunne være undgået, hvis dyreejeren havde fået den rette rådgivning fra begyndelsen. Det kan fx være adfærdsproblemer samt plejerelaterede pels-, øre- og tandproblemer. 

Det anbefales derfor, at du tager en samtale med din lokale dyrlæge, inden du anskaffer dig en hund. Dyrlægen kan give dig: 

  • Alle de oplysninger, du har brug for at vide, for at du kan træffe den rette beslutning med hensyn til dyreart og race.
  • En god portion basisviden om, hvad det kræves af dig som ejer, sådan at du bedst muligt kan tage dig af netop det kæledyr, du vælger.

Målet er at undgå, at du anskaffer dig det forkerte kæledyr, da det kan være til stor sorg og frustration.

Ring til din lokale dyrlæge og forhør dig om ”Før-kæledyrs-konsultation” er en del af deres ydelser.

Modehunde giver syge hunde

Der er visse hunderacer, som har mange sundhedsmæssige problemer. Dem bør du undgå at anskaffe, hvis du ikke vil risikere at ende med store dyrlægeregninger. Du undgår også at medvirke til at opretholde efterspørgslen på hunderacer, som faktisk er syge som følge af de fremavlede træk.

Den Danske Dyrlægeforening kæmper særligt for de kortsnudede racer som fx bulldog, fransk bulldog og mops, der har været på mode det seneste årti. Disse hunde er avlede med ansigtstræk, der gør dem meget søde at se på, men de færreste tænker over, at disse hunde faktisk ikke lever en optimalt liv som følge af deres fremavlede karakteristika. Rigtig mange kæmper med vejrtrækningsbesvær på grund af forsnævrede luftveje, og har hudproblemer, tandproblemer, hjerteproblemer og meget andet.

Læs mere om brachycephale hunde, og hvad du kan gøre for at hjælpe hunden.

Se, lyt og mærk

Der er flere gode grunde til at tænke sig godt om, inden anskaffelsen af en hundehvalp. Det er også vigtigt at tage sig tid til at beslutte sig, og ikke lade sig presse af "tilbud" og "sidste hvalp".

Besøg hvalpen i dens hjem og se moderen, er et af de andre vigtige råd, som Dyrlægeforeningen giver. At købe en hund over nettet er som at købe hunden i sækken. I Danmark og overalt i Europa er online-handel med hundehvalpe blevet et stort marked på grund af stigende efterspørgsel. En efterspørgsel som regelrette opdrættere ikke kan følge med i.

Stikprøveundersøgelser fra en undersøgelse gennemført i 2018/19 på tværs af landegrænserne i EU viser, at op mod 90 % af de hvalpe, der handles via online-salg i Europa, handles med falsk id-mærkning, illegalt, syge og alt for unge. Ved at købe en hvalp af denne type, er man som forbruger ikke med til at redde dem eller deres mødre fra kummerlige vilkår, men tværtimod støtter man, uforvarende, den industri, som er vokset frem de senere år.

Som køber er det derfor vigtigt, at man mærker efter, om det er den rette beslutning, inden man springer ud i det endelige køb. Er det den rigtige race? Ser hvalpen sund og rask ud? Passer dens temperament til mig? Vær ikke bange for at stille spørgsmål til dyrlægen og opdrætter – det vigtigste er, at beslutningen tages på det allerbedste grundlag. En hund er en lang "investering", som skal være til gensidig glæde.

10 gode råd, inden du køber hund

  1. Se hvalpen med tæven og kuldsøskende hos opdrætter.
  2. Få så meget information som muligt om, hvor hvalpen kommer fra.
  3. Bed om at se dokumentation for vaccination, ID-mærkning og sundhedstjek (med dyrlægens underskrift på) og husk at få det med, hvis du køber hvalpen.
  4. Køb aldrig en hvalp på et offentligt sted som fx rastepladser.
  5. Tag ikke imod at få den leveret.
  6. Betal ikke for hvalpen på forhånd.
  7. Stil spørgsmålstegn ved krav om depositum.
  8. Pas på "gode tilbud".
  9. Henvend dig til Fødevarestyrelsen, hvis du har mistanke om ulovlig handel med hvalpe.
  10. Køb ikke hvalpen, hvis den ser syg ud (selv om det kan være fristende at "redde" den).