Pas på dig selv, når du arbejder hjemme
Mange dyrlæger sidder lige nu derhjemme og arbejder – men er der styr på hjemmearbejdspladsen? Her kan du få gode råd til, hvordan du bedst undgår skader, hvis du er en af dem, der arbejder hjemmefra.
Medarbejdere på både offentlige og private arbejdspladser er i øjeblikket i stort antal sendt hjem at arbejde i forsøget på at bremse smittespredningen af coronavirus.
Måske er du en af de heldige, der har fået etableret en rigtig hjemmearbejdsplads, men det er nok de færreste, der har lige så gode forhold på hjemmearbejdspladsen, som de normalt arbejder under på arbejdspladsen.
De fleste oplever at skulle sidde uegnede steder i mangelfuld belysning med en bærbar computer og et ustabilt internet. Det betyder, at arbejdsstillingerne ofte bliver belastende, at effektiviteten er på et markant lavere niveau, og at frustrationer over ikke at kunne udføre sit arbejde ordentligt kan skabe grobund for stresslignende tilstande.
Umiddelbart kunne man fristes til at tænke, at det ikke er så vigtigt, fordi det kun er en midlertidig situation. Men faktum er, at mange allerede har arbejdet hjemmefra i mere end to uger og endnu ikke ved, hvornår hjemmearbejdet ophører. Og som tiden går, øges risikoen for, at de dårlige arbejdsforhold kan give varige arbejdsskader.
Arbejdspladsen har ansvar for at sikre gode arbejdsforhold, og en hjemmearbejdsplads er omfattet af de samme regler om arbejdsmiljø som en almindelig arbejdsplads og skal indrettes sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.
Det er dog langt fra sikkert, at virksomhedernes arbejdsmiljøforanstaltninger i den meget specielle situation, vi befinder os i nu, er gearet til at kunne række helt hjem i privaten, og derfor er det vigtigt, at du selv tager ansvar for din krop og din situation.
Så hvordan får du det bedste ud af situationen? Her får du 6 gode råd fra DDDs arbejdsmiljøkonsulent:
1: Skift stilling
At sidde i samme stilling for længe både slider og trætter. Sid ned, stå op, flyt til en mere behagelig stol, når du bare skal læse, og print tekst ud, så du kan forlade skærmen.
2: Hold pauser
Efter tre kvarter skal mindst du holde 5-10 minutters pause – gennem hele dagen. Hvis du ikke ved, hvad du skal lave i dine pauser, kan du skrive en liste over gøremål, som du kan følge.
3: Gå rundt
Har du mulighed for gå rundt, mens du fx taler i telefon, er det en god anledning til at løsne op for musklerne.
4: Sæt ambitionsniveauet ned
Du kan ikke nå, hvad du plejer, og sætter du for høje krav til dig selv, vil du opleve nederlag eller ubehag ved ikke at slå til. Derfor skal forventningerne afstemmes til situationen.
5: Accepter, at teknikken driller
Gør op med dig selv, at du ikke vil lade dig gå på af, at teknikken ikke fungerer lige så godt derhjemme, som når du er på arbejde, og fortæl dine kolleger og samarbejdspartnere, hvis du er teknisk udfordret.
6: Lyt til din krop
Stop op og mærk efter, og skulderne er hårde eller om albuen værker – det er din krop, der fortæller dig, at noget er galt, så bør du gøre noget anderledes. Er kroppen "tavs", så lyt efter en gang til.