Ad hoc-grupper
-
Antibiotikaforbrug til behandling af mastitis
Ad hoc-gruppen er nedsat af Faggruppe Kvæg (FK).
Baggrund og formål
I efteråret 2018 mødtes FK med Fødevarestyrelsen og erhvervet omkring mulighederne for en politisk aftale omkring regler for antibiotikabehandling af mastitis, den såkaldte mastitispakke.Faggruppens indstilling til pakken er, at 1) yverbetændelsebehandling kun bør være muligt med smalspektret antibiotika, 2) styrkelse af diagnostikken, herunder obligatorisk ringtest, 3) risikobaseret resistensundersøgelse mhp. penicillinresistens, 4) opdatering af behandlingsvejledning for kvæg, herunder vedr. mastitisbehandling og 5) brug af 3. og 4. generations cefalosporiner skal udfases.
Deltagere
Helle Slot
Camilla Eskerod Kristensen
Michael Farre
Dorte Bay Lastein
Tariq Halasa
Lærke Boye Astrup
Jaap Boos -
Sund avl – BOAS
Ad hoc-gruppen er nedsat at Faggruppe Familiedyr (FF).
Baggrund
Ved WSAVA verdenskongres i København i 2017 formulerede to ekspertgrupper en række anbefalinger: At det er på tide, at vi tager ansvar for vores patienters sundhed og velfærd og aktivt bidrager til at forbedre livskvaliteten for de brachycephale dyr.Formål
Arbejdsgruppen skal belyse, hvilke anatomiske træk der kendetegner et sundt brachycephalt dyr, og på den baggrund lave et oplysningsarbejde til alle målgrupper om, hvad de hver især kan gøre for at hjælpe med at forbedre sundhed og velfærd hos de brachycephale dyr.Deltagere
Christine Fossing, tovholder, FF
Merete Fredholm, KU SUND
Susanne Wehnert, Felis Danica
Birgit Hartoft, Felis Danica
Jens Jokumsen, Dyrenes Beskyttelse
Helle Friis Proschowski, Dansk Kennel Klub
Ida Tingman Møller, Fødevarestyrelsen
Susanne Krarup Larsen, Fødevarestyrelsen
Rikke Lee-Christensen, Dyreværnet -
Veterinærforskning
Ad hoc-gruppen er nedsat af Faggruppe Biomedicin og Faggruppe Dyresundhed og Fødevaresikkerhed.
Baggrund
Efter nedlæggelsen af DTU Veterinærinstituttet er det uklart om den veterinære forskning har lidt skade.Formål
Arbejdsgruppen ønsker at undersøge forholdet ved at holde et symposium med inviterede personer, så vi først og fremmest afdækker spørgsmålene:- Hvad er veterinær forskning?
- Hvor foregår den i Danmark i dag?
- Er "mængden" af veterinærforskning uforandret? Eller om den har lidt skade eller forbedret ved nedlæggelsen af DTU Veterinærinstituttet?
Deltagere
Bente Østergaard Nielsen
Anders Permin -
Ph.d.-studerende som DDD-medlemmer
Ad hoc-gruppen er nedsat af Faggruppe Biomedicin (FB).
Baggrund
Flere end 95 % af de studerende er medlemmer af VMF og dermed DDD. De studerende, som fortsætter ud i klinisk praksis, Fødevarestyrelsen eller salgsdelen af industrien vedbliver i det store hele med at være medlemmer, hvorimod de ph.d.-studerende for en stor dels vedkommende melder sig ud. De ph.d.-studerende finder efterfølgende typisk arbejde på universiteterne eller i industrien som forskere/udviklere. I DDD-regi er disse for en stor dels vedkommende medlemmer af Faggruppe Biomedicin.Formål
Med interviews af ph.d.-studerende på KU, DTU og AU vil arbejdsgruppen undersøger, hvad der ligger bag udmeldingerne, og hvorfor de ikke senere melder sig ind i DDD igen.Deltagere
Louise Bundgaard
Anders Permin -
Innovation
Ad hoc-gruppen er nedsat af Faggruppe Biomedicin.
Baggrund
Innovation er et ord som bliver nævnt ofte i dagspressen og i den politiske debat. Fra politisk side er der et stærkt ønske til at skabe mere innovation i området life science. Faggruppe Biomedicin har i september 2018 arrangeret et 1-dags kursus/workshop om innovation og ønsker at fremme innovationen yderligere i DDD-regi.Formål
- At få afklaret hvad den politiske dagsorden konkret er, og hvordan dyrlæger kan indgå heri.
- Milepælen for dette arbejde er at få skabt en innovationskultur i DDD, hvor der med tilbagevendende arrangementer skabes opmærksomhed og hjælp til innovationsprojekter i life science-området.
Deltagere
Anders Permin
Malene Falkenberg
Signe Hermansen -
Smittebeskyttelse i kvægbesætninger
Ad hoc-gruppen er nedsat af Faggruppe Kvæg (FK).
Baggrund
Faggruppe Kvæg ønsker at forbedre smittebeskyttelsen i kvægbesætninger gennem en indsats i samarbejde med SEGES. Der er et behov for at løfte niveauet af smittebeskyttelsen markant, bl.a. som følge af indsatsen for udryddelse af Salmonella Dublin.Det vurderes, at en koordineret indsats fra både SEGES og DDD vil kunne løfte smittebeskyttelsen betydeligt både i OSR-besætninger og ikke-OSR besætninger ved et målrettet pres og oplysning fra flere sider.
FK mener, at vi som kvægdyrlæger aktivt bør arbejde sammen med landbruget om at forbedre smittebeskyttelsen, så mulighederne for udryddelse af sygdomme bliver så gode som muligt.
Faggruppen er blevet kontaktet af SEGES, som ønsker at implementere, at alle kvægbesætninger bl.a. tilbyder dyrlægen rent tøj og rene gummistøvler.
Formål
- At forbedre smittebeskyttelsen i kvægbesætninger, herunder at dyrlægen og landmanden sammen kan sikre, at der er en god smittebeskyttelse.
- Milepæle er udarbejdelse af materiale og 6 møder med praktiserende kvægdyrlæger for at udbrede kendskabet og sikre implementering.
Deltagere
Camilla Eskerod Kristsensen
Lars Pedersen -
Hygiejnegruppen
Ad hoc-gruppen er nedsat af Faggruppe Familiedyr (FF)
Baggrund
Som en del af arbejdet med løbende at sikre forbedringer af hygiejnen i klinisk praksis ønsker FF at tilvejebringe anvisninger og anbefalinger til dyreklinikker og -hospitaler om, hvordan det er muligt at nedbringe bl.a. kontaktsmitte, luftbåren smitte, zoonoser og inokulationssmitte.Formål
- At sikre, at der til stadighed er fokus på infektionsforebyggende initiativer på danske dyreklinikker og -hospitaler
- At virke for styrkelse, udvikling og koordinering af det infektionshygiejniske arbejde på tværs af dyrlægepraksis og de samarbejdspartnere, som har relation hertil
- At sikre løbende forbedring af kvaliteten af hygiejne på danske dyreklinikker og -hospitaler for hermed at sikre et højt hygiejneniveau, der lever op til nutidens standarder, retningslinjer og muligheder.
Deltagere
Johan Mikkelsen
Vibeke Lassen
Filippa Franco de Castro
Louise Fangel Juhl -
Smitsomme sygdomme hos heste
Ad hoc-gruppen er nedsat af Faggruppe Heste
Baggrund
Faggruppe Heste oplever generelt usikkerhed blandt dyrlæger og især dyreejere i forhold til, hvordan man skal forholde sig ved mistanke eller bekræftet mistanke om smitsomme sygdomme i et hestehold.Der er derfor behov for en evidensbaseret og fagligt opdateret vejledning og oplysning om, hvordan man skal forholde sig i tilfælde af udbrud af almindelige forekommende smitsomme sygdomme hos heste i Danmark.
Formål
Formålet er at udarbejde baggrundsinformation og vejledninger om vaccination og smittebeskyttelse for tre smitsomme sygdomme, der optræder i den danske hestepopulation med jævne mellemrum:- Herpes
- Influenza
- S. Equi
Materialet skal målrettes hesteejere og formuleringer og mængde af information tilpasses dertil.
Deltagere
Rikke Findshøj
Sigrid Hyldahl Laursen -
Alternative behandlere
Ad hoc-gruppen er nedsat af Faggruppe Familiedyr (FF) og Faggruppe Heste (FH).
Baggrund
FF og FH modtager ofte henvendelser fra medlemmer, som er bekymrede for, om deres patienter har fået behandling af en "alternativ behandler" – dvs. en person, som behandler anden mands dyr, og som ikke er dyrlæge.Problemet er belyst med en spørgeundersøgelse til de dyrlæger, som er medlemmer af de respektive faggrupper.
Spørgeundersøgelsen skulle belyse omfanget af brug af alternative behandlere, som dyrlægerne oplever det i praksis, samt deres vurdering af kvaliteten af alternative behandlinger.
Spørgeskemaet viste, at mange dyrlæger oplever en fordel af alternative behandlinger, men at der også er uklarhed om, hvem der må hvad og hvornår.
Faggrupperne mener, at en indsats omkring oplysning af dyrlæger, ejere og alternative behandlere vil gavne hele standen.
Formål
Ad hoc-gruppen skal udarbejde konkrete forslag til, hvordan vi som forening/dyrlæger sætter fokus på kvaliteten af alternativ behandling af hensyn til dyrenes velfærd, og hvordan vi formidler budskaberne til klienter, behandlere og medlemmer:- DDDs holdning om uddannelse/evidens
- om risiko/forsikring
- dyrevelfærd.
1. milepæl er brainstorm møde vedrørende mulige tiltag.
2. milepæl er forslag til konkrete "produkter" – fx infomateriale/kampagne el.lign.
3. milepæl er lancering af materiale og udbredelse af budskaberne.
Deltagere
Jesper G. Rosenmeier og Christine Fossing.
DDDs ad hoc-grupper løser konkrete faglige opgaver, der er stillet af enten hovedbestyrelsen eller en af faggrupperne.
Deltagerne i ad hoc-grupper behøver ikke være medlem af en bestyrelse under DDD, men vil primært være udvalgt efter deres faglige kvalifikationer.
Arbejdet i ad hoc grupperne er tidsbegrænset og løber typisk over 3-4 måneder.