Gå til sidens indhold

Jobsøgning

Søger du studierelevant job eller din første fuldtidsansættelse som kandidat? Vi har samlet nogle råd til, hvad du selv kan gøre for at lande jobbet. Du er også altid velkommen til at kontaktet DDDs karrierekonsulenter for at få råd og vejledning til jobsøgning som kandidat.

CV

Begynd med at spørge dig selv, hvad du kan, og hvad du vil, og skriv alle dine kompetencer ned i et brutto CV. Du skal medtager alle dine kompetencer ned, faglige såvel som personlige, dine tidligere job - bijob og studiejob, foreningsarbejde, kurser, fritidsinteresser mv.

Gå ud fra at dit CV er det første arbejdsgiveren bedømmer dig på, målret derfor altid dit CV til det job, du søger. Hvis ikke du fanger deres opmærksomhed med dit CV, vil halvdelen af arbejdsgiverene ikke læse din ansøgning.

Se eksempel på CV'er i boksen.

Ansøgningen

Begynd med at læse stillingsopslaget grundigt igennem, forbered nogle relevante spørgsmål og ring op til arbejdsgiveren. Målret din ansøgning til det pågældende job og skriv, hvad du kan tilbyde, hold fokus på det faglige og "svar" på det, der står i stillingsopslaget.

Som nyuddannet skal du overbevise modtageren om, at du vil jobbet og gerne vil lære noget nyt og noget mere.

Skriver du en uopfordret ansøgning, kræver det indgående research af virksomheden. Ansøgningen skal være målrettet og fortælle, hvad du kan tilbyde, og slut af med at skrive, at du kontakter virksomheden. Send ansøgningen til den chef i virksomheden, som du forventer, vil være ansvarlig for en eventuel ansættelse.

Jobsamtalen

Du er blevet indkaldt til jobsamtalen, fordi du har den faglige profil som arbejdsgiveren ønsker. Forbered en kort præsentation af dig selv på 2-3 minutter, der fortæller hvad du kan, og hvad du vil, og hvorfor du er kompetent til jobbet.

Forbered også 2-3 spørgsmål til virksomheden, som viser, at du er interesseret. Du skal også altid forberede svar på de spørgsmål, du helst vil undgå, så det ikke kommer som en overraskelse. Det er ligeledes vigtig at tænke over din fremtoning, at give et fast håndtryk og se alle i øjnene under samtalen. Husk, at en jobsamtale er en ligeværdig samtale, og at det er OK at være nervøs.

Hvor finder du jobbet?

Du finder primært jobopslag i jobdatabaser på virksomhedernes hjemmesider. Du kan også oprette en jobagent og lade jobbet finde dig. Mange job bliver aldrig slået op, så brug dit netværk aktivt i din jobsøgning, det kan betale sig. Der er ca. 800.000 jobskift om året i Danmark, og langt over halvdelen er job, der ikke har været slået op.

Du kan finde yderligere information om studiejob i Danmark og udlandet på:

Studerende online
Graduateland