Gå til sidens indhold

FAQ om coronavirus

Situationen omkring coronavirus udvikler sig dag for dag og rejser mange spørgsmål om din arbejdssituation. Her har vi samlet nogle svar på nogle spørgsmål, du bør være opmærksom på.

C6A7042

Her finder du flere spørgsmål og svar

I tillæg til spørgsmål/svar på denne side har ADO i fællesskab med Akademikerne udarbejdet en FAQ om bl.a.: Hviletid, afspadsering, fleks, ferie, flytning af tjenestested og nedgang i løn.

FAQ’en beskriver de generelle regler på området - og der skelnes mellem, om man er offentligt ansat eller privatansat.

Bemærk – der kan gælde supplerende regler på bestemte områder - fx hvis du er ansat i klinisk praksis.

Du finder Akademikernes FAQ her

Spørgsmål og svar vil løbende blive opdaterede, og er du i tvivl, kan du altid kontakte ADO på telefon 3871 0888 eller mail ddd@ddd.dk.

Sygdom og karantæne

Blive hjemme

  • Må jeg blive hjemme fra arbejde af frygt for at blive smittet med coronavirus på arbejdspladsen?

    Nej, det må du ikke. Det vil være ulovlig udeblivelse, som kan føre til afskedigelse eller bortvisning, fordi du ikke er syg, og det hverken er bestemt af en læge eller af din arbejdsgiver, at du skal blive hjemme.

    Kun i særlige tilfælde kan der være tale om, at du kan standse arbejdet, hvis dit liv eller helbred er i fare.

    Tal med din arbejdsgiver om din frygt og gå i dialog på arbejdspladsen om, hvordan I skal håndtere det, og med sundhedsmyndighederne, hvis der er en konkret grund til det.

  • Må jeg blive hjemme fra arbejde, hvis min arbejdsgiver undlader at sende en kollega hjem, der har været udsat for smitte?

    Hvis din arbejdsgiver ikke følger myndighedernes vejledning om at sende medarbejdere hjem i 14 dage, hvis de har været udsat for smitte, bør du kontakte sundhedsmyndighederne og ADO. 

    Arbejdsmiljøloven fastslår, at arbejdsgiveren skal sørge for, at du kan udføre dit arbejde sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Det indebærer blandt andet, at arbejdsgiveren skal oplyse dig om eventuelle sygdomsfarer.

    Hvis du har en begrundet mistanke om, at din arbejdsgiver ikke lever op til disse forpligtelser, så skal du tage fat på din arbejdsmiljørepræsentant. Hvis der ikke er en arbejdsmiljørepræsentant på din arbejdsplads, så tag fat i din fagforening. 

  • Må jeg blive hjemme og passe mit barn, hvis skole eller daginstitution er lukket?

    Nej, du skal selv finde anden pasning til dit barn, hvis du skulle have været på arbejde.

    Tal med din arbejdsgiver, om der er mulighed for andre løsninger som fx hjemmearbejde eller ændrede mødetider, brug af afspadsering eller ferie.

  • Må jeg undlade at arbejde hjemme, hvis jeg er hjemsendt, men fx har hjemsendte børn, som gør det vanskeligt at arbejde?

    Situationen er den samme, som hvis du skulle møde på arbejdet. Du skal selv finde pasning til dine børn, så du kan varetage dit arbejde.

    Hvis du ikke opfylder din arbejdsforpligtelse, kan det få ansættelsesretlige konsekvenser. Kontakt din arbejdsgiver, hvis ikke du er i stand til at varetage dit arbejde hjemmefra og forsøg at finde en løsning, fx nedsat tid eller brug af afspadsering og ferie.

Ferier og rejser

Graviditet

  • Særlige anbefalinger til gravide

    Som gravid er du i den særlige risikogruppe kategoriseret af Sundhedsstyrelsen. 

    For gravide anbefales følgende:

    • Bliv hjemme i den udstrækning det er muligt.
    • Undgå steder med mange mennesker, som er tæt på hinanden. Vi fraråder fx, at du bruger offentlige transportmidler særligt i myldretiden.
    • Sørg for ekstra god håndhygiejne. Vask dine hænder grundigt, hvis du fx har rørt ved håndtag, og når du kommer hjem. Overvej at anvende handsker, når du går ud.
    • Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne og til slimhinderne i næse, mund og øjne.
    • Hold afstand til andre mennesker, især hvis de ser ud til at være syge. Dråber fra hoste og nys spreder sig i luften i 1-2 meters afstand, hvorfra de kan smitte andre via mund, næse og øjne. De bliver dog ikke hængende i luften og falder til jorden.
    • Mindsk fysisk kontakt (håndtryk, kram og kys) og sociale aktiviteter fx fitnesscentre, klubber, større familiearrangementer og pasning af børnebørn.
  • Kan arbejdsgiver sende mig hjem?

    Arbejdsgiver kan vælge at sende dig hjem, for en sikkerheds skyld. I det tilfælde er du berettiget til fuld løn. 

  • Må jeg blive hjemme fra arbejde?

    Nej, det må du ikke som udgangspunkt. Det vil være ulovlig udeblivelse, som kan føre til afskedigelse eller bortvisning, fordi du ikke er syg, og det hverken er bestemt af en læge eller af din arbejdsgiver, at du skal blive hjemme. 

    Hvis en læge derimod bedømmer, at det er risikabelt for dig eller fosteret, at du arbejder, kan du blive fraværsmeldt.  

    Først vil man dog se på, om det ikke er muligt at fjerne problemet eller give dig andre passende opgaver, der ikke på samme måde udgør en risiko.

    Du skal derfor kontakte din læge og gå i dialog med din arbejdsgiver om, hvordan du skal forholde dig.

Beskyt dig selv og andre

Her er 5 gode råd for at beskytte sig selv og andre mod smitte:

  1. Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
  2. Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder
  3. Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
  4. Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
  5. Hvis du er ældre eller kronisk syg – hold afstand og bed andre tage hensyn.

Kilde: Sundhedsstyrelsen