Gå til sidens indhold

Jobsamtalen

Vær ikke bange for at stille spørgsmål, når du skal til jobsamtale. Det at stille de rigtige spørgsmål, kan være vejen til både nyt job og bedre løn.

tim-gouw-79563-unsplash.jpg

Hvis du gerne vil have et nyt job, skal du ikke lade dig nøje med de oplysninger, du får via stillingsopslaget. Alt for ofte ved virksomhederne nemlig ikke præcist, hvad de søger.

Ring og spørg ind til jobbet

Begynd med at ringe til virksomheden, og spørg ind til jobbet. Så vil du være et stort skridt nærmere en ansættelse end den ansøger, der blot responderer på et opslag.

Spørg ind til, hvilke kompetencer de søger? Hvilke opgaver der skal løses? Er der eksempelvis bestemte samarbejdsparter eller projekter, du skal deltage i? Og hvad sidder dine eventuelle kollegaer med? Jo mere du ved om jobbet, jo lettere er det for dig at sammensætte den rigtige ansøgning.

Hvordan med lønnen?

Hvis jobbet lyder spændende, så husk, at arbejdsvilkårene også har en betydning for, hvor godt jobbet er. Det kan fx være en god ide at spørge ind til lønniveauet, inden du søger jobbet. Der er nemlig ikke grund til at søge en stilling, hvis lønnen er uinteressant. Det er også rigtig godt at kende lønniveauet i virksomheden, inden du skal til samtale. Derved kan du lettere stille et passende lønkrav.

Stiller du for lavt et lønkrav, risikerer du at snyde dig selv. Stiller du for højt et lønkrav, risikerer du, at arbejdsgiveren vælger dig fra alene af den grund.

Hent hjælp i lønstatistikken

Ansatte Dyrlægers Organisation udarbejder hvert år en lønstatistik, så medlemmerne kan få et indblik i lønniveauet i forskellige brancher. Der kan dog være store variationer mellem arbejdspladserne.

Få styr på formalia

Det sker ikke sjældent, at medarbejdere og ledelse går fejl af hinanden, når de drøfter løn. Du skal derfor være meget sikker på, hvad det er for et beløb, I taler om. Er det nettoløn plus pension? Måske har arbejdsgiver endda indregnet feriegodtgørelsen i beløbet. Og hvor stor er pensionen?

Hvis du er ansat i en offentlig virksomhed, vil en tillidsrepræsentant eller DDD typisk være involveret i forhandlingerne. Det sikrer, at der er styr på formalia, når den endelige aftale skal underskrives. Men det løser ikke den udfordring og ærgrelse, der opstår, hvis en aftale på 40.000,- kr. om måneden viser sig at være inklusive pension, mens du selv troede, det var eksklusiv pension.

Hvad med arbejdstiden?

Spørgsmål om arbejdstid er et lokalt anliggende. Flekstid, hjemmearbejde, ferietilrettelæggelse, lukkedage og daglig arbejdstid er alle spørgsmål, der afgøres af lokale aftaler blandet med kultur og kutyme. Kompetenceudvikling er et andet spørgsmål, som kan have betydning for, hvor attraktivt et job er. Også her kan du benytte jobsamtalen til at spørge ind. I det offentlige indgår kompetenceudvikling sjældent som en del af ansættelseskontrakten. Men alene det at have drøftet det ved ansættelsen giver et grundlag for at vurdere, om det nye job er værd at gå efter. 

Du er altid velkommen til at kontakte sekretariatet og få svar på de spørgsmål, der naturligt opstår, når du står i et jobskifte. Fx hvad der skal stå i ansættelseskontrakten, hvad er lønnen, hvor meget kan jeg forlange, og hvem forhandler? Du kan også have brug for at vide noget om fx arbejdstidsregler, ferie eller barsel det nye sted.

Kontakt

Gert Aagaard van Hauen
Chefkonsulent

gert.jpg