Gå til sidens indhold

Fødevaresikkerhed med nye dimensioner

Forskellige fødevaretrends ruller i disse år over Danmark. Men er det ganske ufarligt at drysse blomster ud over sin mad og hapse en krydret fårekylling?

Nye madvaner, eksperimenterende kogekunst og utraditionelle råvarer fylder mere og mere hos danskerne. Samtidig er der fokus på madspild og mindre kødindtag, og mange af landets kokke har taget novel food til sig, mens de søger nye udfordringer med fx vilde planter og insekter i gastronomien. Men alt dette betyder også, at fødevaresikkerheden bliver udfordret.

Forskere og myndigheder er naturligvis optaget af at sikre forbrugerne mod ubehag, sygdom og dødsfald forårsaget af fødevarer, men de møder også en række udfordringer med de nye trends.

En af de store trusler mod vores fødevarer er fortsat sygdomsfremkaldende bakterier. Ønsket om mindre madspild og nye produkter sætter ekstra fokus på myndighedernes håndtering af Salmonella, Campylobacter og Listeria. Eksempelvis ser forskere på, hvordan man kan reducere slagteriernes kassation af svineslagtekroppe uden at sætte fødevaresikkerheden på spil. En anden udfordring er den nye trend med spiseklare måltidssalater, hvor Listeria kan være et problem.

Temanummer med fokus på fødevaresikkerhed og de nye strømninger

I samarbejde med JAs faglige temamagasin Momentum+ sætter Dansk Veterinærtidsskrift fokus på fødevaresikkerhed i udvikling. I temanummeret dykker vi ned i de nye strømninger. Du kan bl.a. læse om, hvordan den øgede forbrugerbevidsthed og interesse for gastronomi har styrket danskernes skepsis over for de godkendte tilsætningsstoffer med E-numre.

Imidlertid er lige præcis dette område noget af det mest gennemregulerede og kontrollerede i hele fødevareindustrien, og alle grænseværdierne er fastsat af EFSA (European Food Safety Authority) ud fra særdeles veldokumenteret viden. Det groteske er, at hvis man ikke kunne anvende tilsætningsstoffer, ville man slet ikke kunne imødekomme de meget forskellige krav, som moderne forbrugere stiller.

Forskere og myndigheder står altså med mange nye udfordringer. Ikke bare med at skaffe viden og dokumentation om nye produkter og råvarer, men også med fortsat at kommunikere, hvad der er ufarligt, og hvad der er giftigt – og fortsat: Hvordan man håndterer fødevarer på den korrekte måde.

Læs temanummeret her: