Gå til sidens indhold

Vær den bedst udgave af dig selv til jobsamtalen

Erhvervspsykologen Lars Lundmann har netop udgivet en bog, hvor han bl.a. skriver, at du ikke skal være dig selv til jobsamtalen – men det er leder for afdelingen Kommunikation og Kompetence i DDDs sekretariat, Hanne Jensen, helt uenig i. ”Du skal være den bedste udgave af dig selv, men stadig være dig”, siger hun. Læs her, hvordan du gør det – og hvad du ikke skal gøre.

"Du skal ikke være dig selv". Så kort og kontant lyder titlen på erhvervspsykolog Lars Lundmanns nye bog om jobsøgning.

Lars Lundmann driver konsulentvirksomheden Lundmann, der arbejder med bl.a. rekruttering, og hans budskab er klart:

"Man skal ikke være sig selv i et jobinterview, man skal være den, intervieweren godt kan lide", sagde han, da han var gæst i ’Go’ Morgen Danmark’ den 17. juni.

Årsagen er ifølge ham, at samtalen ikke er en professionel samtale med en virksomhed om jobbet og dine kvalifikationer, men en social samtale med en person, hvor intervieweren fortager en subjektivt vurdering af dig. Derfor opfordrer han til at undersøge interviewerens interesser, fx via sociale medier, så du kan minde om intervieweren ved samtalen, og intervieweren bedre kan lide dig – hvis han eller hun spiller golf, så kan du tale om golf, forklarede Lars Lundmann i ’Go’ Morgen Danmark’.

Men de råd kan Hanne Jensen ikke støtte op om:

- Jeg er uenig i overskriften om, at du ikke skal være dig selv – du skal ikke foregive at være noget, du ikke er. Men du skal være bedste udgave af dig selv i forhold til det job, du søger, siger hun.

Bedste match er målet

Ifølge Hanne Jensen er det grundlæggende mål med jobsøgningen ikke bare at få et, hvilket som helst job, men at du skal finde det bedste job til dig, og virksomheden skal finde den bedste person til jobbet.

- Der er ingen pointe i at ansætte en, der foregiver at være end anden, og det gælder begge veje: Du bliver ikke tilfreds i dit nye job, fordi du måske mistrives eller ikke kan levere, hvad virksomheden forventer, og virksomheden kan bliver ikke tilfreds, fordi du fx ikke passer ind i det team, du skal være i, siger Hanne Jensen.

Og det kan være svært at fokusere på, om du nu passer ind i jobbet, hvis du er ledig og gerne bare vil have et job, men du skal tænke dig om, inden du går til jobsamtale eller accepterer et jobtilbud, opfordrer Hanne Jensen:

- Vi har flere eksempler fra medlemmerne på, at de har landet et nyt job, men efterfølgende konstaterer, at det slet ikke er der, de skal være. Du kan ikke tilpasse dig jobbet på bagkant, så den eneste vej til et godt match er at lave research på virksomhederne for at finde ud af, hvor du vil passe ind, fortæller hun.

I ’Go’ Morgen Danmark’ gav Lars Lundmanns udtryk for, at han ikke kan se en fare ved, at ansætterne ikke opdager, om man er den rette til jobbet, for under alle omstændigheder ved man ikke, om man vil passe godt ind i et job, sagde han.

Og Hanne Jensen giver ham ret i, at man ikke altid kan ramme det rigtige match ud fra en jobsamtale – men chancen er større, hvis du er dig selv:

- Der er mange bud på, hvordan man finder den helt rigtige kandidat, når man skal ansætte en person, og der er ikke nogen, der har fundet de vises sten endnu. Nogen hælder til, at man kan teste sig frem til det, andre går mere efter mavefornemmelsen. Så kan du være sikker på at ramme 100 procent rigtigt? Nej, der er altid et usikkerhedsmoment, når du ansætter eller siger ja til et nyt job, men hvis du som ansøger viser, hvem du er, er sandsynligheden større for et godt match, hvor ansat og virksomhed passer sammen, konkluderer Hanne Jensen.

Råd til samtalen

  • Vis i krop og sprog, at du er engageret og interesseret i jobbet og virksomheden.
  • Lyv aldrig.
  • Lav research på virksomheden, og forbered spørgsmål om jobbet for at understrege din interesse.
  • Forbered et kort og præcist svar på de spørgsmål, du ikke vil have, fx hvorfor du er blevet opsagt, eller hvorfor der er hul i dit CV. Det fjernet nervøsiteten omkring det.
  • Fortæl kun kort om store begivenheder i dit liv, fx børn eller sygdom, ellers kan det overtage samtalen, og virksomheden kan få indtryk af, at det fylder for meget i dit liv til, at du kan varetage jobbet.
  • Husk at medbringe de dokumenter, du har sendt til virksomheden, og det materiale, virksomheden har sendt til dig. Det er også fint at have noter med til samtalen, hvis du er nervøs for at glemme pointer, som du har forberedt.
  • Kontakt DDDs karrierekonsulenter, inden du skal til samtale – vi sidder klar til at hjælpe.

Læs mere om, hvordan du forbereder dig til jobsamtalen.